Dit is waarom herstellen van jouw training belangrijker is dan ooit! 👇
Joel Jamieson's onderzoek toont aan dat progressie en duurzame resultaten meer afhankelijk zijn van de kwaliteit van herstel dan van de intensiteit van de trainingen. Joel Jamieson is de oprichter van Morpheus en is, net als ik, gefascineerd door de bestaande trainingscultuur en hoe deze eerder afbreuk doet dan echt ons goed doet.
Hij heeft de focus gelegd op herstelgericht trainen, ik noem het zelf adaptief trainen maar het komt op hetzelfde neer.
Bij herstelgericht trainen draait het om het toepassen van slimme strategieën die je lichaam helpen zich sneller en effectiever te laten herstellen, zodat je kan opladen en versterken.
Dit betekent voor jouw trainingen dat het je lichaam niet uitput maar juist energie geeft. Je blijft jouw fysieke grenzen opzoeken, zonder dat jij je lichaam overbelast. Het gaat niet alleen om hoe je traint, want je herstel wordt namelijk ook beïnvloed door andere factoren.
Door je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven, ondersteun je het herstelproces en zorg je ervoor dat je sterker terugkomt.
Daarnaast is stressmanagement essentieel. Stress heeft, zoals we inmiddels allemaal weten, een grote impact op jouw slaapkwaliteit en hoe goed je lichaam kan herstellen.
Herstelgericht trainen verbetert niet alleen je trainingsprestaties, maar kan je hele leefwijze positief veranderen door je te helpen de juiste balans te vinden tussen dagelijkse stress en optimaal herstellen.
Een manier om herstelgericht te gaan trainen, is om gebruik te gaan maken van bijvoorbeeld wearables, maar ook jouw waarnemingen zijn belangrijk.
Wanneer men voor het eerst zijn herstel (beter) gaat tracken, zie je vaak dat ze het lastig vinden om chocolade te maken van hun herstel score. Meestal omdat het gevoelsmatig niet matcht met wat ze verwachten van een trainingssessie.
Je geeft 100% gas in je training en toch is de volgende dag je herstelscore nog relatief hoog. Hoe kan dit?
Of, je doet geen flinke training en alsnog heb je de volgende dag een herstelscore die verrassend laag is en niet gevoelsmatig klopt met wat je had beoogd met de training.
Dit zegt eigenlijk al dat het te makkelijk is om je alleen maar te focussen op de uitkomsten van een training en je niet te richten op meerdere factoren daaromheen. Er is te veel tunnelvisie.
Ons lichaam werkt veel meer complex en je training is een van de vele factoren die impact hebben, maar ook je slaap, je voeding, je mentale stress en je dagelijkse activiteiten bepalen samen onder hoeveel stress je lichaam staat en hoe snel jij daarvan kan herstellen.
Voor de meeste mensen is trainen maar een uur per dag, misschien in het totaal 4 uur in je week. (uitzonderingen daar gelaten)
Als je het op deze manier bekijkt dan zul je begrijpen dat dit ten opzichte van een hele week, je training maar een druppel is op een veel grotere gloeiende plaat. Daarmee zeggen we niet dat het onbelangrijk is.
Je ziet alleen wel dat het noodzakelijk is verder te kijken dan naar de output van je sessie. Dit doe je onder andere door, bij de start van je workout niet alleen te kijken naar: hoe voel ik mij NU, maar meer: hoe was mijn week? Je herstelscores moeten dus onderdeel zijn van de input van een training. De vraag is: wat voor sessie draagt bij aan herstel?
Verder zou het aanzet moeten geven tot: wat moet ik nog meer aanpassen dan alleen mijn training? Welke herstel strategieën moet ik MEER inzetten en welke belastende factoren moet ik acuut aanpakken om de impact op mijn lichaam beter te managen.
Als je echt gaat leren aandacht te besteden aan het totaal, zal je leren hoe de verschillende variabelen in je leven zoals: hoe je slaapt, hoe je eet en hoeveel mentale stress je hebt impact hebben op jouw lichaam en dus ook je herstelscores.
Dan beginnen we pas echt herstel gedreven te leven en te trainen!