Het is fantastisch nieuws dat er steeds meer onderzoeken worden gedaan naar de effectiviteit van trainingsinterventies op mentale problematieken als: burnout, chronische stress, anxiety en depressie.
Er is lang niet gekeken naar wat voor rol sport zou kunnen hebben in de behandeling van deze type klachten, maar gelukkig zien we steeds meer bewezen worden dat het een wezenlijke invloed heeft en niet meer valt weg te denken in een behandelingsaanpak.
Het belang van een multidimensionale benadering is daarom hiermee nog verder onderstreept. Stoppen met eindeloos in stoelen zitten en praten, medicatie voorschrijven, maar starten met uit die stoel komen en beweeg!
Hierbij een aantal belangrijke punten die voort vloeien uit het onderzoek:
Volgens de onderzoekers is fysieke activiteit zelfs 1,5 keer effectiever dan therapie of medicijnen. De onderzoekers vergeleken 97 studies, 1039 experimenten en bijna 130.000 proefpersonen. De conclusie is dat sporten extreem goed werkt tegen symptomen van depressie of angst.
Snel effect
Gek genoeg, waren juist korte interventies, waarbij proefpersonen bijvoorbeeld twee of drie keer per week gingen sporten voor maximaal twaalf weken, het meest effectief om de psychische problemen te verminderen. Het maakt duidelijk dat fysieke activiteit ook nog eens heel snel werkt, terwijl bijvoorbeeld therapie en ook medicijnen soms wel maanden nodig hebben voor er resultaten zijn.
“Onze meta-analyse toont aan dat fysieke activiteit de symptomen van angst en depressie significant vermindert bij alle onderzochte groepen mensen, waarbij het bij sommigen zelfs nog tot grotere verbeteringen leidde dan bij anderen.”
Intensiever sporten is beter
Interessant is wel dat niet alle lichaamsbeweging even veel effect heeft. “Sporten op hoge intensiteit leidde tot de grootste verbeteringen bij angst en depressie. Korte en middellange intensieve beweging had ook meer impact dan langere minder intensieve beweging.” Met andere woorden: je kunt beter kort hardlopen dan lang wandelen.