ALCOHOL DRINKEN TIJDENS JE BURNOUT - DE HARDE WAARHEID
Tijdens een burnout is het keihard werken aan jezelf. Een proces waar je al je energie voor nodig hebt en wat niet te onderschatten valt.
De essentie tijdens het traject van herstel is dat jij de randvoorwaarden creëert waarin je brein en je fysiek de mogelijkheid krijgen te herstellen van maandenlange (soms jarenlange) roofbouw die er op je is gepleegd door stress.
Het creëren van goede randvoorwaarden bestaat uit:
Klinkt als veel? Dat is het ook!
Ik krijg vaak de vraag of je nog alcohol kan blijven drinken tijdens je burnout.
Het eerlijke antwoord? Nee, niet als je alle kracht nodig hebt om te herstellen.
Zoals altijd is er veel meer te vertellen over alcohol en de negatieve gevolgen daarvan, maar voor deze blog beperk ik me tot de essentie van de negatieve gevolgen voor burnout en depressie.
1. Alcohol en het functioneren van ons brein:
Alcohol wordt door ons hele lichaam geabsorbeerd, maar heeft haar grootste impact op ons brein (Ook al als je gemiddeld 7 glazen verdeeld over de week drinkt).
Ons brein functioneert op basis van een heel fijnmazig (chemisch) proces. Alcohol is een middel dat deze processen onderdrukt en direct onze cognitieve capaciteiten beïnvloedt. Je gedachten, gevoelens en acties veranderen. Onder andere door een verstoring die ontstaat in de neurotransmitters, de boodschappers van ons brein, die onderdrukt worden.
Je herkent dat misschien wel, een drankje kan je meer zelfvertrouwen geven en je minder gespannen doen voelen. Dit komt omdat de alcohol een gedeelte van het brein onderdrukt dat wordt geassocieerd met onze remmingen.
Als we meer alcohol drinken, zal de impact op het functioneren van ons brein ook erger worden. In welke stemming je ook bent, alcohol zal zorgen voor het vergroten van negatieve emoties, wat verder leidt tot negatieve impact op onze mentale gezondheid.
Precies wat je NIET kunt gebruiken als je in een burnout bent.
2. Alcohol en de impact op je slaap kwaliteit:
Het is niet ongewoon dat je tijdens je burnout moeite hebt met kwalitatief goede slaap. Je hoort vaak dat het in slaap komen eindeloos kan duren, of dat je midden in de nacht wakker wordt en moeilijk terug in slaap valt.
Dat is erg vervelend want slaap stelt ons in staat te herstellen en daardoor uitgerust en met goede moed een dag aan te kunnen.
Door zelfs zeer gematigd alcohol te drinken, (maximaal 1 tot 2 glazen per avond) wordt je slaapkwaliteit met 9,3% verminderd.
Alcohol helpt je dan wellicht wel met het in slaap vallen door het "relaxing" effect dat het geeft, maar in de loop van de nacht zorgt het voor een verstoring van je slaapcyclus. Door de verstoring in je slaapcyclus zorgt dit de volgende dag voor een zeer vermoeid gevoel. Je brein heeft namelijk onvoldoende de kans gehad zich schoon te spoelen.
Doordat je niet fit je dag start, sta je al met 3-0 achter. Omdat je weinig energie hebt zal je liever op de bank willen ploffen en niks doen. Juist dit lamlendige gevoel leidt vaak weer tot meer gevoelens van depressie en futloosheid.
3. Alcohol ter verlichting van depressieve gevoelens of angst/paniek:
Mensen die last hebben van angst/paniekaanvallen (of "anxiety") kunnen door het nemen van 1 drankje zich meer op hun gemak voelen. Dit ligt aan de chemische verandering die alcohol teweegbrengt in ons brein. Let op: deze effecten nemen ook weer snel af. Om dus alcohol te gebruiken om je angsten te maskeren, zorg je voor een nog grotere afhankelijkheid van alcohol om te kunnen ontspannen. Dit gaat gepaard met tolerantie die je opbouwt voor alcohol en om dus datzelfde relaxte gevoel te blijven krijgen zal je weer meer alcohol nodig hebben. Een vicieuze cirkel waar je in belandt.
Wanneer ons lichaam alcohol verwerkt, beginnen we ook de mentale effecten ervan te ervaren, zoals een toename van depressieve gevoelens, onrust/angst en geïrriteerd zijn. De gevoelens die we dus onderdrukken met alcohol komen als een boemerang terug.
Wat is wel effectief?
Om stress, angst/paniekaanvallen en depressie aan te pakken is het wel effectief om te werken met ontspanningsmethodes (denk aan mindfulness, wandelen, “breathwork”) in combinatie met een goed trainingsprogramma. (Kracht & Cardio). Alleen dan stel je je brein en lichaam in staat om te kunnen omgaan met dergelijke uitdagingen.
Moet je dan voor altijd stoppen met het drinken van alcohol?
Die vraag kan ik niet voor iemand beantwoorden, dat is uiteindelijk aan de persoon zelf.
Tijdens het hersteltraject geldt alleen: lekker laten staan, want er liggen belangrijkere prioriteiten, namelijk: JIJZELF.
Zou jij graag nog meer concreet advies en tips willen hebben om van je burnout af te komen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.