Wanneer je burn-out bent dan is het niet ongewoon dat je je ontzettend moe voelt, maar toch veel problemen ervaart om goed te kunnen slapen. Zodra je hoofd het kussen raakt, merk je dat je enorm "aan" staat. Ze noemen dit in het engels ook wel “tired but wired”.
Mensen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om gedachten uit te zetten, het hoofd is op hol geslagen. Ook al zijn ze intens moe, slapen lukt niet.
Er ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij mensen zich extreem zorgen maken over het feit dat ze niet in slaap komen, maar het wel zo hard nodig hebben. Dit resulteert in meer stress en angst.
Het lastig vinden om in slaap te komen en/of midden in de nacht wakker te worden zijn belangrijke signalen dat het lichaam niet de kans kan krijgen om af te schakelen.
De reden hiervoor is dat je lichaam en brein beide in een hoge staat van alertheid staan, als gevolg van de hoge hoeveelheid stress dat zij hebben ondergaan.
Dit veroorzaakt een hogere hartslag, een hoger lichaamstemperatuur en verhoogt de productie van cortisol. Allemaal niet de juiste voorwaarden voor een rustige nacht slaap.
Doordat je slecht in slaap komt en/of midden in de nacht wakker wordt, is het natuurlijk niet gek dat je niet uitgerust wakker wordt.
Ook al lig je wellicht tussen de 8 en 10 uur in bed, de kwaliteit van je slaap is verslechterd waardoor het nog steeds voelt alsof je nog uren in bed kan liggen.
Kwalitatief goede slaap is een van de meest effectieve tools om van een burn-out te herstellen. Wanneer wij goed kunnen slapen, kan ons lichaam alle processen in gang zetten voor herstel.
Wanneer je burn-out bent, herken je de bekende watten in je hoofd wel. Te weinig slaap heeft impact op het goed functioneren van ons brein.
Weinig slapen is ook stress, net als alle factoren die hebben geleid tot je burn-out. Deze hoeveelheid stress en weinig slaap heeft consequenties op ons vermogen om goede verbanden te kunnen leggen en snel te kunnen reageren.1
Wanneer het lukt om de kwaliteit van je slaap te verbeteren heeft dit een positieve impact op onze breinplasticiteit, ook wel: het vermogen van ons brein om snel te kunnen reageren.
Slaap is daarom een belangrijke factor in het herstel van ons brein.
De schade die je lichaam heeft ondervonden aan de chronische stress, krijgt in de nachtelijke uren tijd om langzaam tot rust te komen.
Zoals eerder beschreven, bij voldoende slaap heeft dit positieve gevolgen voor onze gezondheid. Het kan symptomen van hoofdpijn, depressie en angst tegengaan.
Met deze slaaptips kan je een begin maken aan het verbeteren van jouw slaap.
BONUSTIP
6. Slaaptip 6
Slaapstress en slaapangst zorgen ervoor dat je wakker ligt of blijft liggen. Hier zijn allemaal tools en technieken voor om je tot rust te kunnen brengen. Denk aan ademhaling, meditatie, avondrituelen, gedachtes van je afschrijven, actieve relaxatie technieken enzovoorts. Als je dit allemaal hebt geprobeerd is er eventueel nog de stap naar gedragscoaching om belemmerende gedachtes voor het slapen om te leren buigen.
Het belangrijkste is dat je overdag al het voorbereidende werk doet om de kansen op goed slapen te vergroten. Bedenk je ook dat een goed slaap ritueel altijd tijd moet krijgen om in te laten slijten.
Slecht slapen en een burn-out zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Om te kunnen herstellen van je burn-out, moet je focussen op het verbeteren van je slaap.
Wanneer je goede en kwalitatieve slaap krijgt, kan jouw lichaam en brein beginnen met herstellen.
Focus dus op goede slaapgewoontes, door consistent te zijn in je slaap en waakritme. Vermijd alcohol, koffie en kunstlicht in de late avonduren. Zorg ervoor dat de juiste voorwaarden zijn gecreëerd om zo goed mogelijk tot rust te kunnen komen.